Jinhae Culture Center & Library_진해문화센터 및 도서관 건립공사 현상공모
 
사업명 : 진해문화센터 및 도서관 건립공사
위  치 : 창원시 진해구 풍호동 410-1번지 일원
용  도 : 문화 및 집회시설(공연장), 교육연구시설(도서관)
대지면적 :17,253M2
연면적 : 13,637.71M2  (법적:13,000M2)
건축면적 : 9,099.72M2
건폐율 :  52.74 % (법적기준:60%이하)
용적율 :  62.77 % (법적기준:220%이하)
층  수 : 지하1층, 지상3층
최고높이 : 23.0M
주요구조 : SC / SRC / RC / 포스트텐션
주차대수 : 총203대 (지하57대, 지상146대_장애인 6대)
조경면적 : 2,908.23M2 (16.86% > 법정 15%)
문화센터 (공연장 + 부대시설)
공연장 객석수 : 919석
                    1층_660석(장애인4석포함)
                    2층_259석
 
 
 
 
INTERLINK PLATFORM
 
01. COEXISTENCE

THEATER & LIBRARY  
각기 다른 용도의 프로그램이 하나의 대지에서 각각의 영역을 점유하고 분리되어 사용되면서도 하나로 이어질 수 있다. 열려 있는 개방적 공간을 대지에 삽입하여 복합적이며 연게된 공간들에 대한 다양한 행위의 발생 가능성을 열어두고, 시민들의 자유로운 이용을 통해 함께 공존할 수 있도록 한다. 
 
문화센터 _ 독립적이고 개별적인 공연 시스템을 운영
                     닫힌공간 : 공연을 위한 장치적 공간 필요_무대, 객석
도서관 & 평생교육원 _ 다양한 정보매체로 구성된 컨텐츠를 담을 수 있는 복합적인 시스템, OPEN PLAN
                     열린공간 : 열람실과 강의실_적절한 채광과 환기, 조망권
도서관과 평생교육원을 계획 대지의 전면에 배치하여 들어올리고, 문화센터는 대지의 가장 높은곳의 레벨을 이용하여 땅속에 일정부분을 묻어둔다.
문화센터는 전체계획안의 심장이 되고 도서관과 평생교육원은 혈관처럼 대지에 펼쳐져 도심속 살이있는 장소가 될 것이다.  

ANCHOR _  문화센터를 대지가 가진 경사를 고려하여 동쪽 가장자리 배치한다. 대지의 중심에서 접근 가능하게 MAIN LOBBY 레벨을 조정하고, 무대장치가 가진 무거운 매스감을 상쇄시켜 인접 아파트의 조망권을 배려한다. 
LIFT _ 도서관과 평생교육원을 서쪽 낮은 대지에 위치시키고 매스를 들어 올린다. 남겨진 지상에 다양한 레벨과 용도의 외부 개방공간을 조성하여 도시의 흐름을 자연스럽게 흡수한다.  
 
 
The program for the different purposes can occupy each area on one site, but also can be used separately, ultimately be the ONE. By inserting the open space into the site, it leaves the door open for the various activities in both complex and linked spaces, and makes coexist them through using freely by the public.
 
Culture center _ Operates the performance system independently and separately.
Closed space : Needs the installation space for the performance_The stage, the seats
Library & Institutes of lifelong education _ The comprehensive system that can contain contents made up of a variety of information media, open plan
Open space : The reading room and classroom_The proper natural lightings, ventilation and view
 
The Library and the institutes of lifelong education are placed and raised in front of the planned site, and the some part of the culture center is buried into the ground by using the level at the top of the site.
The culture center will be a heart of the whole plan, and the library and the institutes of lifelong education will be spread throughout the site like our blood vessel in the body and be the lively place in center of a city.
 
ANCHOR _ By taking into account the slope of the site, the culture center is placed in the east corner. It adjusts MAIN LOBBY level to be accessible from the center of the site, and allows for the view of the adjacent apartment by offsetting a sense of heavy mass caused by the stage setting.
LIFT _ Places the library and the institutes of lifelong education on the west lower site and raises the mass. By creating the outside open space with the various levels and purposes on the remaining ground, it naturally absorbs the stream of a city. 
 
SITE PLAN
 
TRANSVERSAL SECTION
02. PLACE

통합창원의 새로운 문화적 거점_ 열린 장소가 된다. 
관습적으로 행해지는 대규모 공공시설물의 건축은 거대하고 상징적인 도시 아이콘을 만드는데 집중해왔다. 
통합창원의 창원, 마산은 이미 공연장(성산아트홀, 3.15아트센터)을 각각 가지고 있으며 이 공연장을 중심으로 다양한 문화활동을 펼치고 있다.  따라서 진해지역에도 시민들을 위한 새로운 문화적 거점이 필요하며, 다목적 공연장(950석)과 인접 주민들을 위한 공공도서관을 함께 갖춘 시설물을 계획하고자 한다. 
이로써 창원은 세 개의 공연장을 가지게 될 것이며, 이는 단순히 상징성을 가진 도시의 대표적 시설물이 아닌 창원지역에 균형 있는 문화생활을 할 수 있도록 복합문화센터를 제안하는 실질적인 일이 될 것이다. 
또한 진해지역의 시민들은 누구나 쉽게 접근할 수 있고 여유로운 문화생활을 즐기며, 그 지역의 자연과 문화를 함께 공유할 수 있는 소중한 도시민의 문화센터와 도서관을 가지게 된다.  
도시구조의 연장
공공건물은 사람들을 끌어드릴 수 있는 요소가 있어야 하며 도시 속에서 중요한 공간으로서 존재하여야 한다.  
공공도서관과 대형공연장은 광장, 공원, 선큰, 가로와 같은 다양한 개방공간을 확보할 수 있는 가능성이 있으며. 이를 통해 도시의 흐름을 끌어들이고 실내외 공간에서의 다양한 서비스와 프로그램을 방문객에게 제공할 수 있다.
다양한 외부공간은 기존 도시의 흐름을 흡수하고 문화센터와 도서관은 자연스럽게 도시의 일부로 스며들게 된다. 
- 선큰광장, 전면광장, 외부 공연장, 수변공간(분수), 공원(식재공간), 옥상정원
- 진해만, 봉화산_천자봉,  
 
계획대지 현황을 고려한 배치 전략
01. 공연장을 동쪽 가장자리에 위치 
02. 로비를 대지의 중간레벨에 두고 무대공간은 지하 배치
     전면광장(-5M) - 공연장 로비(0M) - 매개공간(+5M)
     대지고저차 +10.0M
03. 도서관은 필로티 구조로 남, 서쪽에 위치
04. 지상공간은 다양한 옥외공간으로 활용
05. 상시 거주하는 도서관의 바다 조망권 최대 확보 가능
     *서쪽 전면에 공연장을 배치할 경우와 비교하여 
      건물 최대 높이차는 5.0M정도.
06. 공연장 메인 로비와 식당(3층)에서의 조망권 고려
 
Brand new cultural base of the Integrated Changwon City_Be the open space for everyone.
The customary construction of the large public facility has been focused on making the huge and the symbolic icon of a city.
The Integrated Changwon City had have already the concert hall (ex: 성산아트홀, 3.15아트센터) respectively, and currently many cultural activities have been performed in and around these halls. Therefore, Jinhae needs a new cultural base for the citizen, we would like to plan the facility with multipurpose concert hall (950 seats) and the public library for residents accordingly.
As a result, Changwon will have three concert halls, which are not just symbolic facility representing a city, but the substantial offering for the complex culture center to enjoy the balanced cultural activity in Changwon region.
In addition, any residents in Jinhae have the valuable culture center and the library for dwellers, which are easily accessible, enjoy the relaxed cultural activity and share both nature and the culture in that region.
 
The extension of city structure
The public building should have elements that attract people, and play a role as significant space in a city.
The public library and the large concert hall may have the possibility of various open spaces like the square, park, sunken and horizon. This draws the stream of a city and provides visitors with many services and programs, regardless of indoor or outdoor.
A variety of outside spaces absorb the stream of a city, and the culture center & the library are naturally pervaded as a part of a city.
- Sunken square, its plaza, outside concert hall, waterfront (fountain), park (afforestation space), roof garden
- jinhae bay, Bong Hwa Mountain_Cheonjabong,
 
CONCEPT MODEL
03. CONTINUITY

일상적 삶의 확장
문화센터 & 공공도서관 _ " 도시의 거실" 
여러종류의 공공영역들이 다양한 층위에 걸쳐서 복합적으로 관계를 맺는다. 도시속에서 시장이기도하고, 도시의 거실이자 발코니, 아이들의 놀이터기도 하며, 음악카페이기도 하고 전시장이기도 하다. 
'개인-커뮤니티-도시-사회-문화' 를 연속적으로 연결하고 매개하는 그 도시의 접점 공간으로 기능한다. 
영국의 공공 공간 이론가인 켄 워폴(Ken Worpole)

연속적인 공간의 풍경
각기 다른 용도의 건물들(문화센터, 도서관, 평생교육관) 사이에 배치된 외부공간은 건물들을 연결하고 사람들을 자연스럽게 내부로 끌어들이며, 그들이 목적하는 프로그램에 접근하고 다양한 공간들을 발견 할 수 있도록 유도한다.  서로 다른 공간들의 사용을 극대화하고, 상호간의 간섭을 막기 위해서 개별적 접근로를 제공한다. 선택적 공간 사용이 가능하게끔 내부 가로 형식의 공용공간을 계획한다. 
 
주요 프로그램과 서비스공간 사이에는 다양한 방식으로 삽입되어 있는 테라스, 휴식공간들이 내부까지 연결되는 가로를 통하여 연속적인 풍경으로 드러단다.  동시에 입체적인 연속공간을 만들기 위해 중층공간을 가로 지르는 계단과 경사로, 에스컬레이터 등을 설치한다. 
 
The expansion of daily life
The culture center & the public library _ " The living room in the city"
Various kinds of public sectors are located in several floors and connected multiply. They can be the market in a city and the living room or balcony of a city, the playground and musical café, the exhibition center.
They function as a contact space of the city, connecting and mediating the 'individual-community-city-society-culture' continuously.
Public Space theorist, Ken Worpole (based in UK)
 
The landscape of sequential space
The outside space placed among buildings with different purposes (ex: culture center, library, institutes of lifelong education) connects between the buildings, naturally brings people into the inside, induces them to access to their targeting programs and discover various spaces. It maximizes using the different spaces and provides the separate access route to avoid the interference each other. It plans the internal communal space with horizontal form, so that we use the optional spaces.
Between the main programs and the service space, the terrace inserted using various ways and the break areas reveal as a series of landscape through the horizon connected to inside. At the same time, in order to make the sequential space three-dimensional, the stairs, slope ways and escalators and more across the middle layer spaces are installed. 
 
DESIGN PROCESS
 
OUTDOOR VIEWS
Main Plaza & Entrance_level+0
Platform area_level+5.0
 
INTERIOR VIEW
Theater_Main Lobby view 
Library
Restaurant of Theater
 
 
 
FLOOR PLAN
 
ELEVEATION & SECTION
 
 
eSou architects _이소우건축사사무소(주)
 
김현수
최성열
강상철
안영주
 
 
Collaboration_Units UA
 
 
2014.12.01
 
 
Back to Top